Resipi Gulai Ayam Kelantan paling simple

Asyik cerita pasal jalan je kan. Dah lama tak share resipi dekat blog. Gulai ni jarang-jarang aku masak sebab kekadang okay kekadang tak okay bergantung pada santan. Lagi pun memang menu yang guna santan ni aku lemah sikit. Tapi practice make perfect orang putih kata. hahah. Aku sebenar lagi suka masak kari atau gulai tanpa santan. Kalau kari campur santan aku panggil gulai. Yeke? Belasah je la janji faham. Aku pun dah confuse apa beza kari dengan gulai.

Gulai Ayam

(gambar dah tak sabar nak makan)


Bahan gulai ayam

  • Ayam peha 4ketul (bergantung dan potong 2 peha tu)
  • Bawang merah 3 biji (bergantung pada saiz bawang)
  • Bawang putih 2/3 ulas
  • Halia seinci (agak je)
  • Rempah kari ayam/daging - aku guna pek kecil sekali masak
  • Kayu manis & bunga lawang 1/2biji
  • Air asam jawa
  • Kentang 2 biji
  • Santan
  • Minyak 
  • Garam secukup rasa


Bawang tu bergantung la banyak mana ayam korang guna, Macam aku family kecil so ayam sikit je sebab tu bawang pun sikit je guna. Ada orang separuh bawang merah bawang putih dan halia dimesin dan separuh dihiris nipis then baru tumis tapi kes aku ni nak cepat dan malas nak hiris just blend je semua tu. 

Jom Masak Gulai Ayam


1) Blend bawang merah bawang putih dan halis sekali.

2) Bahan blend di tumis dengan minyak sehingga kering air blend tu sekali dengan kayu manis dan bunga lawang. Biasa aku tak letak pun bunga lawang dan hanya kayu manis tapi hari ni saja letak. Aku tak suka banyak sangat rempah ni. haha

3) Masuk kan rempah kari. Kalau nak gaul asing dulu rempah kari dengan air jadi pes pun boleh atau nak masuk je terus dalam kuali serbuk kari tu pun boleh tapi campur air sikit bagi masak rempah tu. Tumis sampai pecah minyak. 

4) Lepas pecah minyak boleh masuk kan air asam jawa ikut cita rasa masing-masing. Aku tak suka masam sangat so letak sikit je. 

5) Biar sekejap, lepas tu baru masukkan ayam yang dah dipotong kecil tu. Aku guna peha ayam dan dipotong 2. Biarkan sampai kering air ayam tu. Rupa masa ni dah macam masak rendang je, hehe Pekat.

6) Masukan santan. Aku guna santan kotak M&S, pekat so aku letak sangat la sikit. Jangan la tuang semua sekali tapi itu bergantung juga pada banyak mana lauk korang kan. Then masukkan air sikit sebab santan kotak ni pekat. Kalau guna santan perah tu memang dah sekali air so lain tak payah tambah air banyak. 

7) Masukkan sekali kentang dan biar masak. Tambah garam secukup rasa. Kalau ada daun kari pun boleh tambah dan kalau tak ada pun tak apa. 


Siap! tapi sedap kalau makan dengan sambal Kelantan tu. Itu aku belum pernah buat sendiri. Tiap kali balik Kelantan ambil sebotol sambal yang mama atau nenek aku baut je. hahaha. Nanti la aku belajar buat sendiri. Ni kalau rajin goreng pula ayam cincang haaa terus jadi nasi kak wok versi athirah. walawey. 


Hari ni dapat lunch nasi berlauk gulai ayam klate wooo. Alhamdulilah. Moga bermanfaat untuk yang nak tau tu. 


No comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...