Resipi ayam kicap pedas berapi ala 3 budak gemuk


Aku tau resipi ayam kicap ni macam biasa je kan tapi kalau olah sana sikit sini sikit confirm padu weh. Biasa aku masak aku letak air bagi macam ada kuah sikit tapi kali ni aku try tak guna air pun kecuali masa nak blend bahan tu je. Tumis pun sampai kering air la tapi menu ni guna banyak minyak okay. Kalau tidak memang tak menjadi la. So siapa yang diet tu boleh stop baca. Lagi satu kena tumis agak lama sampai pecah minyak tu.






Resipi ayam kicap




- bawang merah 4biji besar
- bawang kecil 3ulas
- halia 1inci lebih kurang
- cili padi 2biji
- cili kering jenis besar gemuk licin 4biji
(Blend bahan atas)
(Tumis bahan blend dgn daun kari)
- daun kari
- air asam jawa
- kicap
- garam (kalau guna kicap manis)
- ayam (perap garam kunyit)




Sambal gesek






- cili padi campur jenis lain2 baru best
- bawang merah sikit je
(Goreng minyak banyak sampai bawang dan cili lembik masak bukan kering hangus)
- lepas tu angkat perah limau nipis dan gesek/tumbuk
- tambah la garam gula
- tambah minyak bekas goreng tadi sikit lepas dah gesek tu



Ayam jangan lupa perap garam kunyit dan deep fry sampai garing


Lepas tu jangan lupa pula masak nasi panas-panas.. hahhah sila masak nasi lebih sebab nanti stress tak boleh tambah.

11 comments

  1. Wah. Dia dah ada resipi makanan lazat 3BG nie! Rawlin gemar gila kot makan nie tapi tak makan sambal sebab sejenis tak tahan pedas

    ReplyDelete
  2. Kenapa la sy baca time tgh puasa ganti.. Tiba2 teringin nak makan.. Tak pasal2 kena try masak.. Thank you for your sharing.. 👍👍👍

    ReplyDelete
  3. perghh berapi tengok..nampak sedap..bahan simple je..laki kita suka makan pedas..boleh try cuba ni

    ReplyDelete
  4. Wah bestnye resepi ni. Bolehlah cuba resepi ayam kicap pedas ni. Thank you share

    ReplyDelete
  5. Nampak sedap nak cuba lah sebab family sika makan ayam so buntu n masak apa. Jadi bole la try ni... memang kering ek?

    ReplyDelete
  6. Tak pernah try Ayam Tiga Budak Gemuk tu lagi. Ni dah ada resepi boleh la try. I bet this is delicious with hot rice.

    ReplyDelete
  7. Sedapnya...lapar tengok post ini. Nampak sedap sangat. Thank you for the recipe

    ReplyDelete
  8. nampak sedap..masak kichap nie simple tapi budak2 memang suka.

    ReplyDelete
  9. Perghh... Terangkat seyh resipinya!
    Kita suka style simple gini. Nanti kita cuba yaaa.. TQ sharing

    ReplyDelete
  10. Perghhh fav ni. Kalau dapat makan menambah berkali-kali hehehe

    ReplyDelete
  11. nampak sedap ni..tak pernah lagi cuba masak kicap pedas, selalu masak kicap biasa je. Boleh lah cuba cara ni nanti

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...