Tips beli tiket kapal terbang untuk bilangan ramai

Rasa macam nak update pasal booking tiket kapal terbang dalam kumpulan yang ramai. Pernah tak terfikir pasal ni? Aku pun kalau tak sebab nak kena beli tiket ramai-ramai confirm la sampai ke sudah tak ambil port sangat. Tapi ni kira satu pengalaman juga. Biasa booking tiket kapal terbang bawah 5 orang macam tu je tapi kali ni nak kena booking lebih dari 10 orang. Bila booking bilangan ramai ni kena pertimbangkan beberapa perkara.


1) Bilangan orang - ini yang benda pertama kena ambil kisah sebab kalau nak booking tiket maximum boleh beli dalam 8 orang untuk satu transaksi. Contoh kalau ada 16 orang kena buat 2 kali booking tapi possibility untuk dapat harga tiket dan flight yang sama pun rendah. Ni benda paling merisaukan juga sebab semua taknak asing-asing kalau boleh.

2) Limit untuk satu transaksi - bila booking reramai ni harga tiket keseluruhan sure la mahal. Contoh kalau booking tiket dalam RM1000 seorang. Kalau ada 10 orang dah RM10000. Kena check limit account bank atau kad korang juga sebab kena ingat bila ramai mungkin kena buat beberapa kali transaksi dan booking. Takut booking pertama lepas tapi booking seterus nya tak dapat nak teruskan. Naya juga. Nampak tak aku nervous sebab fikir macam-macam.

3) Lokasi dan tarikh - bila dah tau bilangan peserta kena ambil kira destinasi juga. Pilih la tempat yang senang untuk bergerak beramai-ramai atau mungkin ambil private trip seperti sewa kenderaan ke dari naik public transport. Tapi ni seriously terpulang kepada masing-masing. Kalau selesa buat rombongan cik kiah dipersilakan tapi lagi penting kena ambil kira culture negara orang juga.



Beria aku nak buat list kan padahal bila nak buat group booking ramai-ramai ni just kena tahu destinasi, tarikh dan bilangan orang sahaja. Mulanya aku beria nak booking sendiri je tiket sebab konon dah biasa kan sekali sebab faktor pertama dan kedua ni terus rasa berdebar juga. So aku mula tanya beberapa agen tiket dan juga tour agen mana yang ada buat servis beli tiket. Tapi lepas tanya ramai yang cas agak mahal. Aku ingat agen tiket ni ada la special rate ke apa tapi rupanya tak. Dorang pun sama je dengan kita booking satu-satu sebab kata nya bahaya buat booking group macam tu. Banyak kes tipu la apa semua so dorang pun tak galakkan kita booking dengan dorang sebab tu dorang kenakan cas mahal. Dorang prefer kita buat sendiri.

Lepas bincang kami decide pergi terus dekat kaunter tiket airlines dekat airport tu paling selamat kan. Hahahah kalau guna agen pun sama juga kena cas so alang-alang baik tanya je dekat kaunter tiket airlines airport je terus. Sebelum pergi tu dah tengok juga harga tiket masa tu. Bila sampai dekat kaunter check harga tiket lebih kurang sama je. Terkejut juga sebab biasa dengar orang cakap beli dekat kaunter lagi mahal kan. Nasib baik la tanya juga dekat kaunter so terus beli je masa tu.
 .
Aku nasihatkan bila beli dekat kaunter pilih terus sekali dengan seat. Jangan menyusahkan orang kemudian hari. Nak minta-minta tukar pula sebab nak jimat dari bayar pilih seat. Itu annoying tau. Kalau sorang dan memang kosong okay je tapi bila ramai-ramai ni baik pilih terus seat.


Tips beli tiket kapal terbang bila ramai - group booking


1) Kenal pasti destinasi dan tarikh penerbangan
2) Bilangan orang
3) Buat senarai nama, IC dan no passport peserta - memudahkan kerja staf kaunter tiket
4) Check harga tiket di website - boleh compare takut mahal sangat-sangat pun tak best kan tapi pengalaman aku harga tak jauh beza pun. Tak seperti apa yang orang kata la, beli dekat kaunter mahal. Aku rasa harga lebih kurang sama je dengan aku tengok masa tu dan lebih selamat.
5) Bagi email untuk urusan akan datang. Macam aku guna account email aku senang untuk aku manage booking. Mana tahu nak add on apa-apa lagi kan senang.

Sekian tips yang aku boleh share. Jangan takut nak tanya dekat kaunter tiket airlines. Rugi kalau tak cuba tanya dan tak payah nak susahkan diri. By the way aku tak pasti kalau ni kira group booking tapi tak silap aku lebih pada "servis" belikan tiket je sebab harga agak murah dan sama dengan yang aku tengok dekat website. Dekat kaunter tu staf tak ada explain atau advise untuk group booking pula. Aku just informed destinasi, date dan bilangan orang je.

Untuk info Group Booking Air Asia boleh refer sini - https://www.airasia.com/my/ms/book-with-us/group-bookings.page

No comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...