kursus kahwin done

pengalaman join kursus kahwin... mesti ada yang dah tau bagi yang dah amik kursus kahwin... dan ada yang tak tahu... apsal kursus ni sampai 2 hari... korang rasa kan apa yang ada dalam 2hari kursus ni?? HAHAHAH... macam aku dulu2 la... bila cakap pasal kursus kahwin bayang orang yang nak kahwin.. tapi sekarang aku dah tak fikir centu... sebab tak semestinya nak kahwin baru boleh amik kursus ni...


korang nak tahu tak apa ada dalam kursus kahwin? semua input sepanjang kursus kahwin ni memang patut semua orang tau kot... tapi tu la kalau duk harap korang baca buku sendiri ke.. tidak laa orang tu nak baca kan.. dalam kursus tu ada banyak slot.. yang membincangkan tajuk2 yang sepatutnya semua orang tau... tapi aku tidur gak.... hahhaha...

sepanjang 2 hari ada 11ceramah... jeng jeng jeng... 
1) pengurusan kesihatan - sakit pening keluarga pun di ajar juga.. tak semua orang caring kan? tapi sebelum kahwin kena la buat ujian saringan... mean kena check ada penyakit kronik tak macam HIV ke... apa ke...
2) akhlak - suami isteri kena la pandai menjaga rahsia dan tingkah laku... lebih kurang gitu..
3) perkahwinan dan prosedur - ini aku pening.. agak2 nak kahwin nanti aku study balik la pasal ni.. HAHAHAH... banyak betul borang nk kena isu.. part yang aku rasa kelakar... borang akuan bujang pun ada...
4) akidah - ni mesti la pasal kepercayaan...
5) ibadah - haaa... ni part ramai orang suka sebab... lalallalaa.. tapi jangan tanya aku.. sebab aku tidur...LOL
6) hubungan dalam keluarga 
7) pengurusan wang dan masa
8) komunikasi suami isteri
9) pengurusan stress dan konfliks
10) perkhidmatan rundingcara di jain
11) pembubaran perkahwinan - lelaki jangan suka2 je lafaz talak... gurau pun tak boleh!!

dah la tu... penat nak explain satu2.... sebenarnya semua tu ada dalam buku ni... tapi kalau bagi buku ni je kat korang.. jangan duk harap la korang khatam buku ni... HAHAHAH... kalau ada pun 1 dalam 50... tapi kalau di bagi novel.. 1 malam pun habis baca kan.. ish2.. teruk teruk.. HAHAHA... ke korang nak aku cerita setiap satu tu? kalau aku cerita tak surprise la korang nye kursus nanti.. lalalallaa...


bila dah join kursus kahwin.. tiba2 rasa macam banyak tanggungjawab.. kahwin bukan senang... fuhhhhh.... pening2... cena ni hahh?? HAHAHAH... takut pun ada... apa pun korang doa la banyak2 semoga dipermudahkan segala nya.. aminnnnnnnn...

selesai sudah 2 hari (19 & 20hb 3 2011) bertapa dengar ceramah... :DDDDD siapa yang tak amik lagi.. masak la korang nanti... sebab dengar cerita... kerajaan nak selaraskan kursus kahwin jadi seminggu... nak ceramah korang cukup2.. HAHAHAH.. aku dah lepas.. fuhhhhhh... sebab kursus kahwin gak la.. aku tak dapat pergi hot air ballon, putrajaya... arghhh.. jealous tengok gambar2 belon cantik2... huhuh... 

psstt :: 4hb 4 2011 dapat sijil kursus kahwin... ehemehem... aku ada sijil dah.. korang ada?? HAHAHA... 

6 comments

  1. dah lama amek...hahahaha~ bagus2!

    ReplyDelete
  2. akak dah amik 2tahun lepas wakakaka

    ReplyDelete
  3. Saya pun sampai skrg tak gi kursus kawen tu lagi. Segan kalau gi sorg2..kn ada pasangan or kawan br best kan..

    ReplyDelete
  4. solehah pn dah ada sijil jugak.. dh ready2 nk kawen nie ha..hehe

    ReplyDelete
  5. weyh tirah...part yg ibadah tu...mmg ko xdgr pn sbb tdo n lbh tepat ko skip...HAHAHAHA
    ape2 pn,bgs gak ko skip tym 2..kalo x,mmg suare ko ar plg kuat gelak nnt...HAHAHAHAHA -PiKa@ur jiran-

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...