ciri-ciri isteri solehah

kipas make a new entry about boy or girl suka merajuk? HAHAHAH..... because of it i keep thinking sometime...lallalalalalala.... we are still human and we have a feeling... girls merajuk people still can accept it but how about boys??? HAHHAHAAH.... they will take a long time to be ok... hahhaha... a bit tired if nak pujuk dorang... that's why when a boy merajuk ke apa... memang buruk... but depends...

lately i cant update my blog fast as usual maybe because im bz with something (curious??) HAHHAAH... bz doing something merapu..KAH KAH KAH..... my traffic for this blog pon sangat la teruk... dah makin jatuh.... but naseb la my nuff still increase.... HEHHEHEH.... maybe im a bit lucky la...HAHAHAH... after this im not so sure about this.. so nuffnang dont boikot me ea..HAHAHA.. cian la sama trex ni haaa..... by the way.. thanx nuffnang....

this entry will contains several things... like a package or something like that la..HAHAHAHHA.... because im too lazy... when i read this blog i feel like a death fish..pekah la..tetibe ni... ermmmm.... okay... jom hidup jom!!! apa barang main mati... ok la... MATI?? u know what? we cant even say that word.. juz kena bersyukur aje la.... apa kaitan lak ni.... tetibe rasa nak merapu lagi... sambil merapu i bg link n utk yang malas nak klik... i paste skali.. ciri2 isteri solehah... sebagai renungan bersama..


- Mengakui dan menerima kenyataan bahawa suami ialah ketua di dalam kepimpinan keluarga sesebuah rumah tangga.

Tiada siapapun boleh menyangkal bahawa suami telah diberikan kelebihan satu darjah daripada isteri.

Satu kurniaan Allah yang meletakkan suami bertanggungjawab menjaga serta mengawal keselamatan dan kesejahteraan perjalanan hidup keluarganya di dunia dan di akhirat serta suami wajib memberi nafkah isteri dan anak-anaknya.

Firman Allah: Kaum lelaki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (wanita), dan kerana mereka (lelaki) telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka. (An-Nisa: 34).

- Memberi keutamaan hak suami kerana bagi seorang isteri tidak ada hak yang lebih utama kepadanya selain hak suami.

Aisyah r.a. pernah bertanya kepada Rasulullah mengenai hak siapakah yang lebih utama diberikan oleh seorang isteri. Rasulullah s.a.w. menjawab, suaminya. Apabila ditanya mengenai hak siapakah yang lebih utama diberikan oleh suami. Baginda menjawab, ibunya. (Hadis riwayat Hakim).

- Bersifat amanah iaitu menjaga maruah diri sendiri sebagai isteri dan menjaga maruah suami terutama di dalam perkara-perkara rahsia peribadi dan rumah tangga. Isteri ialah orang yang paling hampir kepada suami yang tahu segala kekurangan dan kelemahan suaminya. Membuka rahsia suami atau menyebarkannya akan menjejaskan kewibawaan suami, sekali gus menggugat keharmonian rumah tangga kerana suami telah hilang kepercayaan terhadap isteri.

- Bijaksana mentadbir harta benda suami tanpa membazirkannya. Jangan meminta sesuatu yang di luar kemampuannya kerana hal yang demikian akan menyebabkan tekanan dan ketegangan di dalam kehidupan suami.

- Sentiasa bersedia untuk menggembirakan hati suami, sama ada dengan tingkah laku yang menawan, tutur kata yang menjadi penawar serta perhiasan diri zahir dan batin.

Rasulullah s.a.w. bersabda: Tiada faedah yang paling baik diperoleh seorang mukmin (suami yang beriman) selepas bertaqwa kepada Allah azza wa jalla selain isteri yang solehah. Apabila suami menyuruhnya, ia mentaatinya. Jika suami memandangnya ia menggembirakan hati suaminya. Sekiranya suami bersumpah, ia memenuhi sumpah suaminya itu. Apabila ia keluar kerana bertugas atau berjuang, ia menjaga maruahnya dan maruah suaminya serta menjaga harta benda suaminya dengan cara berjimat cermat membelanjakannya. (Riwayat Ibnu Majah).

Isteri wajib mentaati perintah suaminya selagi ia tidak bertentangan dengan kehendak Islam. Tetapi sayangnya ramai di kalangan suami yang menyalahgunakan pengertian taat ini. Mereka mengambil kesempatan untuk membebankan isteri dengan pelbagai hal yang tidak wajar.

- Berusaha menambah ilmu pengetahuan dan mempertingkatkan nilai-nilai akhlak yang murni supaya sejajar dengan petunjuk yang diarahkan oleh Islam mengenai sahsiah seorang isteri yang seharusnya dipilih oleh suami.

Sabda Rasulullah s.a.w., Seorang wanita itu dinikahi kerana salah satu daripada sifat-sifat utamanya; kejelitaannya, hartanya, akhlaknya dan agamanya. Hendaklah kamu memilih wanita yang memiliki agama dan akhlak, kamu akan beruntung kelak. (Riwayat Ahmad).

- Mempunyai sifat redha, yakin diri serta tawakal kepada Allah untuk menghadapi sebarang masalah dan cabaran hidup berkeluarga selaras dengan firman Allah, Bergaullah dengan isteri-isteri kamu menurut cara yang wajar dan baik. Sekiranya kamu berasa tidak senang disebabkan perangai mereka, bersabarlah mungkin dalam perkara yang kamu tidak suka itu Allah menjadikan kebaikan yang banyak. (An-Nisa: 19).

Walaupun ayat ini ditujukan kepada suami, pengajaran yang terkandung amat perlu menjadi panduan kepada para isteri. Setiap orang hendaklah menyedari hakikat bahawa tiada seorang pun yang cukup sempurna dalam segala aspek. Oleh kerana itu kita perlu berusaha memperbetulkannya dan menyelesaikannya.

Rasulullah memberi panduan, Janganlah seorang suami yang mukmin membenci isteri yang mukminah disebabkan tingkah lakunya. Jika ia tidak berkenan kepada satu daripada tingkah lakunya, tentu masih ada tingkah lakunya yang lain amat disenanginya. (Hadis sahih).

- Membantu dan menolong suaminya agar menjadi anak yang sedia berbakti kepada kedua-dua ibu bapanya, lebih-lebih lagi ibunya yang telah lanjut usia, uzur dan miskin kerana tanggungjawab anak lelaki lebih berat dan lebih utama terhadap kedua-dua ibu bapanya.

- Bersedia menjadi penyokong kuat kepada perjuangan suaminya iaitu perjuangan yang tidak menyimpang dari garis-garis yang dibenarkan oleh Islam.

Sabda Rasulullah s.a.w., Allah memberi rahmat kepada seorang isteri yang jika ia bangun malam dan solat, ia membangunkan suaminya supaya sembahyang bersamanya. Tetapi sekiranya suaminya enggan, direnjiskan air ke muka suaminya dengan penuh kasih sayang.

- Berusaha menjadi ibu yang baik, bertanggungjawab mendidik dan mengasuh anak-anaknya menjadi baik dan dapat melaksanakan hukum-hakam agama, berakhlak mulia sehingga menjadi teladan kepada orang ramai.

Inilah sebahagian daripada sahsiah isteri yang seharusnya ada pada setiap wanita untuk mencapai kesempurnaan hidup berkeluarga dan mendapat keredhaan Allah yang diharapkan oleh setiap suami seperti doa Nabi Daud a.s.: ``Ya Allah, aku mohon kepada-Mu dikurniakan seorang isteri yang solehah, yang dapat membantuku menyelesaikan urusan duniaku dan urusan akhiratku."
adoyai.... nampak sgt entry tak bersemangat langsung...tapi layan kan aja okay...ermmmmmm....PENAT...sebab demam.. badan sakit2.. tp im still happy...HEHHEHE....
ramai juga yang berminat bt tag marriage tu..HEHHEHE..to those yang buat..THANX ea....

11 comments

 1. alhamdulillah..
  sejokk mata ak bce ko post cri2 istri solehah ni..
  thx kongsi.

  ngeh~~~

  nwy,
  thx gk pasai tag kawin tuh.
  klakar siayl!
  cm hampeh je..hahah~

  ReplyDelete
 2. buleh promote diri kat cni x??
  lalala~

  ReplyDelete
 3. salam....baru malam tadi dengar lagu Isteri Solehah nyanyian The Zikr...hehe...mcm tetau je...
  semoga kita2 ni boleh jd isteri yg solehah...:)

  ReplyDelete
 4. #arjuna : ak nak tgk gak.. yea ke 3o br ko kawen.. ak tkt awl lg jea. HAHAHAHAH.....

  hope ak leh jd isteri2 solehah juga.. amin.....

  ReplyDelete
 5. #kipas : nape nak promote diri lak? HAHHAAHHA.... pe la kipas ni... tp boley jea... lalalalla

  #hurulaini : moga2 kite 2 dapat jadi isteri solehah.. amin......

  ReplyDelete
 6. haaa...bgs ni..tips dh ad..n3 b4 ni plak ckp 26..so be prepare r keh..hohoho..

  ReplyDelete
 7. HAHAHAH...sengal... mane ad... kebetulan je la..adoyai.....

  ReplyDelete
 8. sorry beb aku pon dah lama tak update blog aku. hoho

  ReplyDelete
 9. harap2 aku pun dapat isteri soleh nanti.. hehehehe

  ReplyDelete
 10. yang empunya blog nie soleh x? hehehe

  ReplyDelete
 11. soleh?? HAHHAHAH...... tak la.. solehah je...lalallalalalalalla

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...