isu pengharaman pemakaian TUDUNG~

Malaysia sudah membuat kata sepakat untuk mengharamkan pemakaian tudung bagi pelajar wanita di IPTA dan IPTS berikutan dengan faktor kesihatan. Ini kerana pelajar-pelajar wanita yang memakai tudung ini didapati menunjukkan prestasi yang agak kurang cemerlang dalam pelajaran. Kenyataan ini juga disahkan oleh pakar-pakar daripada Hospital Selayang yang membuat kajian terperinci mengenai pemakaian tudung. Mereka berkata pemakaian tudung akan menyebabkan pengedaran udara yg kurang dan menyebabkan kepala yg melindungi otak akan menjadi kurang segar dan akan menjadikan otak mereka tidak aktif.


Malaysia yang dulunya dikenali kerana agama rasminya adalah agama Islam kini boleh mengharamkan pemakaian tudung di Malaysia yang kita semua sudah maklum sebagai seorang wanita Islam wajib memakai tudung. Isu ini sengaja tidak digembar gemburkan agar tidak mahu berlaku kekecohan ataupun reformasi. Pihak media massa seperti TV juga tidak mahu mengambil inisiatif bagi membetulkan semua ini. Pihak kementerian juga sudah mengeluarkan notis pengharaman pemakaian tudung ini di semua IPTA dan IPTS dan juga akan menghantar notis ini ke sekolah-sekolah.


Pihak kementerian juga telah menyenaraikan beberapa jenis tudung yang haram dipakai sewaktu berada di dalam sekolah ataupun kawasan kampus. Antara jenis tudung yang tidak boleh dipakai ialah :

 1. TUDUNG SAJI
 2. TUDUNG PERIUK

dan bagi jenis TUDUNG BOTOL yang selalu menjadi permainan murid-murid sekolah masih lagi dalam pemerhatian


hahahhahah.....terkena!!! bwekkkk.... (saya jugak) :P


psst :: entry ini di copy dr cik chokilala hohohoho~


pssttt :: rs nya rmi yg dh pnah jmpe entry ini...dlm ym n fs juge ada.... juz utk ske2.. :p


3 comments

 1. haaa... entry segar dari ladang. copy paste saya nye ye! hehe XD

  ReplyDelete
 2. entry ni kalau buat read more baru dramatik n lagi kuat rasa tertipu tu. hehe

  ReplyDelete
 3. hahahhaha....tp i ni jns mls skit nak edit blog...hahahaha.....update pon jarang2...i xtau mane i simpan yg kaw2 punye lawak.... btw..thanx singgah.. =)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...