Singapore Trip - Sentosa Island (Part 3)

Universal Studio Singapore USS

Sambungan dari Singapore Trip - Masjid Sultan & Restoran Zam Zam (Part 2).

Tempat pertama sekali bila sampai Sentosa Island adalah globe USS. hahah sebab naik je dari tempat drop off atau parking area tu terus nampak globe ni. weeehuuuu. Baru aku faham kenapa ramai kata berjalan sekitar USS pun boleh sampai sehari dan kalau nak masuk USS pun kena sehari baru puas. Betul! Sekitar luar USS ni pun best gila. Haritu aku tak habis pusing pun kot. Kena pergi lagi sekali untuk masuk USS dan lepak kawasan luar ni sahaja.


Globe USS



Ingat senang nak dapat bergambar depan globe tanpa orang? Ramai gila tau menunggu depan globe untuk dapatkan gambar 'UNIVERSAL' sebab globe ni bergerak. hahaha Yang sebelah sana tu ramai gila orang so aku pusing mengadap pintu masuk USS ni nah kau kosong tak ada orang terus ambil gambar la apa lagi. Cuaca masa ni agak mendung so tak panas sangat la.



Ni pintu masuk Universal Studio Singapore (USS). Intai dari luar je hehhehe. Kena datang lain kali la kalau nak masuk. Mana tau ada rezeki bawa anak-anak sekali. Eh anak-anak tu nama nya lama lagi laaaa. hahahahhaha





Ni gambar sekitar luar USS yang sempat aku ambil. Ada juga water themepark tapi aku tak sempat nak pergi tengok. Baca signboard je. Masa ni perut aku buat hal so masa banyak dekat toilet. arghhhhhhh adik aku je sempat pergi tawaf kawasan ni. hahahha aku keluar toilet, group dah kena berkumpul. So apa boleh buat tapi nasib baik buat hal dekat sini kan ada la juga tandas nya. hahhaah.. Tandas tak ada pili air so pepandai la korang. hahahhahaa.





Sentosa Merlion


Dari globe USS kita pergi ke bapa segala singa pula. Sentosa Merlion. Yang dekat area Esplanade tu kata nya ibu singa tapi ni bapa singa sebab paling besar gitu. hehehe Jalan je nak ke Sentosa Merlion, naik escalator ni. Korang boleh google sentosa island maps untuk rujukan. Masa dekat sini serius aku tak peduli langsung nak tengok map ke apa semua sebab memang follow je. Kalau tengok maps ni banyak lagi area yang best sebab tu aku cakap untuk pergi area sekitar ni kena sehari atau 2 hari tau baru puas gitu. Kalau nak pergi kawasan sekitar situ la sebab biasa orang akan pergi USS, Palawan Beach atau kawasan depan USS tu je.

(google image)





Sentosa Merlion ni ramai gila orang kalau rajin boleh je naik naik keatas lagi tapi sebab kami nak kejar train untuk ke Palawan Beach so sempat bergambar depan sign SENTOSA ni dan beratur tunggu train kalau tidak lama kot tunggu. Ramai gila orang weh. Betul-betul depan sign SENTOSA ni Sentosa Express Station untuk ke pantai. Ada stop nak kena berhenti then kena jalan lagi. Kalau tak larat ada Beach Tram Stop untuk ke pantai tapi kami jalan je.



Memang kena standby air secukup nya sebab dahaga gila. Nasib la area ni banyak kedai makan dan serbaneka. Macam tau-tau je orang penat sampai sini. hahah KFC pun ada dekat sini. Kalau memang korang banyak masa free boleh kot lepak situ dulu tapi kami singgah kejap je. hihih.. Asal nya nak tunggu sign SENTOSA tu kosong nak ambil gambar tapi macam tak payah mimpi la orang datang tak putus-putus. hahah give up terus pergi beli air kejap sementara yang lain beratur tunggu turn naik train. Kena gerak in group la sebab ramai orang. Lagi pun kang tak tahu jalan nak ke pantai macam mana? haha sebab macam canggih juga la nak pergi pantai pun kena naik train, maybe ada jalan lain tapi kami lalu guna train.


Sentosa Express Station (train)





Ni rupa dalam stesen, sekali masuk macam tak percaya je nak ke pantai macam ni. hahaha macam nak pergi shopping mall je haa. gambar gegar sikit sebab sambil jalan kan sempat gak nak snap gitu. Agak sesak dekat sini. 


Ni stesen (Beach Station) yang kena keluar dan ikut je Palawan Beach tu ye. Padat gila haaa dalam train sebab memang orang ramai masa ni. Aku tak pasti la setiap masa ke macam mana.


Beach Tram Stop


Lepas keluar stesen tu akan jumpa Beach Tram ni pula. Kalau tak larat boleh je tunggu tram tapi macam lama je dan orang pun ramai. Cuaca panas dan kena berjalan walaupun dalam bangunan dan ada masa laluan luar bangunan, memang penat kot. Siapa yang tak fit boleh je stop rehat mana-mana lepas tu follow la ke Palawan Beach. Tapi aku ni kalau bab berjalan menonong je laaa, hahahha.


Jalan je ikut signboard. Lepas lalu beach tram korang akan menuju ke Kidzania Singapore. hahahha see tak sampai-sampai lagi pantai. hahahha Nak sejuk guna la laluan dalam bagunan ini.
 


Keluar dari Kidzania ni baru nampak pantai, kata nya ni laluan paling dekat. Aku pun tak pasti. Rasa nya kalau lalu susur tepi pantai dari stesen train tadi pun boleh kot. hahhaha Pandai-pandai la korang nanti ye sebab aku ikut je tour guide ni bawa.



Kalau naik tram kena turun sini la kot kan. Dah nampak pantai jadi excited pula. Dekat palawan beach ni cantik pemandangan. Banyak juga la gambar kami adik beradik. Boleh sambung next entry pula. Singapore trip ni memang target untuk menikmati pemandangan dan kawasan pelancongan kan so banyak la gambar dan cerita nya. Biasa aku buat collage tapi kali ni saja taknak buat sebab nak gambar clear. Maka panjang la entry nya.


Aku sendiri pun tak sangka day trip boleh jadi banyak part entry. hahahhaaha terima kasih pada yang sanggup baca cebisan memory aku ni.

3 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...