Cara guna apps subway di Korea

Korea Selatan memang terkenal dengan perkhidmatan train atau subway yang sangat efisyen. Walaupun pertama kali ke Korea pun insyaALLAH tak kan sesat sebab ada nya offline apps subway ni. Cuma yang penting kena tau guna la. Kali ni aku nak share tips and tricks untuk bercuti di Korea Selatan bukan Korea Utara ye. Ni antara apps yang aku install sebelum bercuti ke Korea tempoh hari. Antara nya,

VisitKorea - untuk check tempat menarik
Korean - untuk belajar bahasa korea jika perlu komunikasi
HHWT - untuk pelancong muslim, ada senarai tempat makan halal dan surau
Subway - untuk train subway
KakaoMetro - sama fungsi dengan Subway juga


Cara guna apps Seoul Metro Korea (subway/train)

1) Install apps Subway/ KakaoMetro. Aku suggest install je dua2 sebab nya masa dekat sana aku tak boleh guna apps Subway. Yang okay masa tu KakaoMetro je. Dekat hp husband aku okay la pula apps Subway so incase korang sorang baik install je both. Mostly aku tengok orang korea sendiri suka guna KakaoMetro. hahahha Yang aku tunjuk sample ni untuk apps KakaoMetro. Tapi cara lebih kurang sama juga dengan Subway.


2) Kenal pasti station mana nak naik dan berhenti. Abaikan route train yang bersirat tu. Tak perlu nak pening faham kan route. Janji tau station mana nak berhenti dan station mana naik. Dekat bahagian search for a station tu taip station korang naik / berhenti. Macam contoh bawah ni aku taip Hongik Univ. ni station paling dekat dengan guesthouse kami.



3) Set station from / to.  Lepas taip station akan keluar macam kat bawah ni. Aku set Hongik Univ sebagai from dan taip lagi tempat yang nak dituju pula. Macam contoh aku menuju ke station Ewha Womans Univ





Siap dia tunjuk sekali berapa tiket train. Kalau ikut map station Hongik Univ - Ewha Womans Univ ni kena naik train color hijau dan line 2 so masa dekat underground korang cari sign warna hijau dan ke arah Sinchon. Kena ingat yang 1 station ada banyak gila exit so korang memang kena tau la exit mana station tu.

Tapi dekat korea ni tempat jauh ke dekat memang fix dia tolak 1250 won sekali touch masuk so kalau jarak tempat tu dekat dan korang nak jimat baik jalan kaki je dari naik train. Kalau tempah tu betul2 jauh nanti masa nak keluar dia akan tolak nilai kad train korang tu. Macam contoh atas ni memang station betul-betul sebelah so tak nampak sangat kan?

Bawah ni aku tunjuk contoh dari station Hongik Univ - station Myeong-dong. Ikut map dekat apps ni dia tunjuk Line 2 color hijau dan train ke arah Sinchon. Nanti cari je signboard dekat station tu warna hijau dan kearah Sinchon. Lepas tu ada satu transit dekat Dongdaemun History & Culture Park so kena turun situ dan tukar train color biru pula. Warna biru ke arah Oido. So tunggu je train dekat situ. Faham tak? hahahha..




Tips subway Korea

1) Mesti install apps subway / KakaoMetro
2) Tahu station mana dan station yang dituju
3) Tahu exit mana nak keluar bila sampai sebab setiap exit tu jauh nak menapak sebab tu bila tengok itinerary orang share hanya mention station dan exit tempat yang dituju.
4) Bila keluar station just guna waze je untuk tahu arah jalan atau ada orang guna google map.



Ni je yang aku boleh share. Boleh tinggal komen kalau nak tau details. Thanks

1 comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...