Rahsia Tomyam Thai sedap kaw kaw

Thai Tomyam Kaw kaw


Menu wajib kalau keluar makan mesti nak order tomyam thai sebab antara menu menaikkan selera kan. Tapi depend pada kedai juga ada tomyam sedap dan ada yang kurang sedap. Kalau teringin sangat aku suka tomyam kung secret recipe sebab biasanya memang kaw la cuma sedih la sekarang makin mahal. Tapi bila time teringin tu pergi juga, mahal pun belasah je. hahaha


Kita pendekkan cerita baru ni aku tertengok orang viral pasal resipi tomyam thai, dia guna pes dari thai yang kaw tu. Biasanya aku tak kan tergoda sebab aku ni sejenis yang susah nak ubah sangat cara masak dan bahan aku guna. Aku mesti guna yang biasa juga macam contoh tomyam, selama ni aku hanya guna pes tomyam adabi tu je. Takut nak guna pes lain, takut tak jadi sayang je buang tak makan. Walaupun aku yang masak kalau tak okay aku sendiri tak akan makan. hahahha Teruk kan. Ramai je member aku share pes tomyam lain tapi tak rasa nak cuba, balik-balik guna pes yang sama sebab serik pernah try tukar tapi tak okay dekat tekak aku terus buang seperiuk kot! huhuh



Pes ni aku cuba sebab makcik aku bagi try, actually ada beberapa jenis yang lebih kurang sama dengan yang ni. Memang dari Thailand dan semestinya HALAL ye. Area Kelantan atau Kedah senang la dapat sebab jiran je kan. Masa pertama kali nak try ni lauk dan sayur memang aku kurangkan takut tak okay kang buang membazir je. Sikit je portion aku masak ni. Sekali nahhhhh kau sedap gila ya rabbi! hahahahha sebab letak udang kan lagi la terasa kawww tu macam tomyam kung secret recipe. Kuah pun nampak pekat dan cantik je kejadian nya. Baru nak campak cili padi tapi tak jadi sebab dah pakej pedas kawww. Aku memang masak simple dan tak tambah cili boh ke apa tau. Tapi pes tu dah cukup rasa memang terbaik. Terus ku pandang sepi pes tomyam adabi setangah papan aku borong aritu. Apa la nasib mereka. hahahhahahah

Resipi Thai Tomyam


Nak resipi? Bolehhhhh tapi ni cara #dapurathirah


Bahan-bahan 
  • Bawang besar 1biji
  • Bawang putih 3ulas
  • ayam/udang/sotong/daging
  • Serai ketuk
  • Pes tomyam (PENTING)
  • Daun limau purut
  • Sayur (Cili merah /tomato/bunga kubis/ carrot/ baby jagung)
  • Air
  • Garam /gula

Cara-cara
  1. Ketuk bawang putih, serai dan daun limau purut ke dalam periuk dengan air secukupnya
  2. Masukkan pes tomyam sesedap rasa, kalau nak kaw masuk lebih. Aku guna 2 sudu besar pes
  3. Masukkan lauk yang dah dipotong kecil
  4. Masukkan hirisan bawang besar, cili merah, bunga kubis, carrot dan baby jagung
  5. Tambah garam / gula secukup rasa. Aku tak guna cili padi sebab dah memang pedas tapi kalau nak lagi kaw boleh ketuk cili padi masukkan
  6. Akhir sekali boleh masukkan tomato
  7. Siap!

Aku suka masak tomyam sebab senang, rebus je semua dan tinggal. Ikut aku campak je semua tapi sebab nak tulis elok-elok ni macam kena susun ayat sikit kan. hahahhaha

Rahsia nya adalah PES THAI TOMYAM ni laaa... kalau nak tomyam korang kaw-kaw meletup berapi. hehehhehe. Bahan aku guna simple je tau sebab kalau ikut resipi lain suka letak susu la santan la cili kering la. uihhhh seram pula rasa. Untuk permulaan boleh cuba masak simple macam ni lepas tu kalau nak upgrade berlemak ke boleh la tambah santan ke susu. Ikut suka hati korang la. hehehhehe


Selamat mencari pes dan selamat mencuba. hehehhe

Resipi Gulai Ayam Kelantan paling simple

Asyik cerita pasal jalan je kan. Dah lama tak share resipi dekat blog. Gulai ni jarang-jarang aku masak sebab kekadang okay kekadang tak okay bergantung pada santan. Lagi pun memang menu yang guna santan ni aku lemah sikit. Tapi practice make perfect orang putih kata. hahah. Aku sebenar lagi suka masak kari atau gulai tanpa santan. Kalau kari campur santan aku panggil gulai. Yeke? Belasah je la janji faham. Aku pun dah confuse apa beza kari dengan gulai.

Gulai Ayam

(gambar dah tak sabar nak makan)


Bahan gulai ayam

  • Ayam peha 4ketul (bergantung dan potong 2 peha tu)
  • Bawang merah 3 biji (bergantung pada saiz bawang)
  • Bawang putih 2/3 ulas
  • Halia seinci (agak je)
  • Rempah kari ayam/daging - aku guna pek kecil sekali masak
  • Kayu manis & bunga lawang 1/2biji
  • Air asam jawa
  • Kentang 2 biji
  • Santan
  • Minyak 
  • Garam secukup rasa


Bawang tu bergantung la banyak mana ayam korang guna, Macam aku family kecil so ayam sikit je sebab tu bawang pun sikit je guna. Ada orang separuh bawang merah bawang putih dan halia dimesin dan separuh dihiris nipis then baru tumis tapi kes aku ni nak cepat dan malas nak hiris just blend je semua tu. 

Jom Masak Gulai Ayam


1) Blend bawang merah bawang putih dan halis sekali.

2) Bahan blend di tumis dengan minyak sehingga kering air blend tu sekali dengan kayu manis dan bunga lawang. Biasa aku tak letak pun bunga lawang dan hanya kayu manis tapi hari ni saja letak. Aku tak suka banyak sangat rempah ni. haha

3) Masuk kan rempah kari. Kalau nak gaul asing dulu rempah kari dengan air jadi pes pun boleh atau nak masuk je terus dalam kuali serbuk kari tu pun boleh tapi campur air sikit bagi masak rempah tu. Tumis sampai pecah minyak. 

4) Lepas pecah minyak boleh masuk kan air asam jawa ikut cita rasa masing-masing. Aku tak suka masam sangat so letak sikit je. 

5) Biar sekejap, lepas tu baru masukkan ayam yang dah dipotong kecil tu. Aku guna peha ayam dan dipotong 2. Biarkan sampai kering air ayam tu. Rupa masa ni dah macam masak rendang je, hehe Pekat.

6) Masukan santan. Aku guna santan kotak M&S, pekat so aku letak sangat la sikit. Jangan la tuang semua sekali tapi itu bergantung juga pada banyak mana lauk korang kan. Then masukkan air sikit sebab santan kotak ni pekat. Kalau guna santan perah tu memang dah sekali air so lain tak payah tambah air banyak. 

7) Masukkan sekali kentang dan biar masak. Tambah garam secukup rasa. Kalau ada daun kari pun boleh tambah dan kalau tak ada pun tak apa. 


Siap! tapi sedap kalau makan dengan sambal Kelantan tu. Itu aku belum pernah buat sendiri. Tiap kali balik Kelantan ambil sebotol sambal yang mama atau nenek aku baut je. hahaha. Nanti la aku belajar buat sendiri. Ni kalau rajin goreng pula ayam cincang haaa terus jadi nasi kak wok versi athirah. walawey. 


Hari ni dapat lunch nasi berlauk gulai ayam klate wooo. Alhamdulilah. Moga bermanfaat untuk yang nak tau tu. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...