Free data roaming dengan U Mobile

Sila ambil tahu wahai semua pengguna U Mobile yang kaki travel tu bahawasanya korang boleh dapat FREE Data Roaming untuk 12 Negara. Jadilah pengguna yang bijak, mana yang boleh jimat kita jimat gitu. Tak perlu la nak sewa portable wifi ke atau beli sim data lain ke. Jangan jadi macam aku ni haaa sebab baru tau. hahahhaha.. Kalau ikut list 12 Negara ni Korea pun salah satu negara yang boleh free data roaming weh tapi yang sadisnya masa pergi Korea tempoh hari kami booking juga portable wifi lain sebab aku belum tau pasal ni. hahahha Apa yang aku tau guna umobile sebab nak unlimited streaming. hahahha

Korea trip : Pakej Percutian Bajet - Melancong ke Korea




Data Backpack 


U Mobile menawarkan free data roaming dengan Data Backpack ke 12 Negara iaitu Australia, Bangladesh, Cambodia, Hong Kong, India, Indonesia, Laos, Philippines, Singapore, South Korea, Taiwan dan juga Thailand.




U Mobile Free Data Streaming


Aku nak share je pengalaman aku guna free data streaming U Mobile ni. Actually aku tau pun sebab nak pergi Singapore tempoh hari. Aku masuk Singapore sehari je so masa tu jenuh fikir nak buat macam mana untuk stay connected ni. Kalau nak sewa portable wifi macam biasa tu leceh pula nak collect semua dan  survey juga simcard Singapore. Last-last baru rasa nak check U Mobile untuk subscribe roaming sehari berapa sekali nah kauuu FREE!! hahahha maaf kan saya jakun kejap sebab tak kisah sebelum ni.


Disebabkan ni kali pertama aku subscribe international roaming so rasa nervous tu ada la juga takut bill melambung ke apa kan sebab kawan aku pernah ada kes on roaming oversea then balik beribu bil tapi itu aku tak pasti la kenapa. Mungkin salah dia sendiri kan so to be safe then sorry aku call dulu customer service U Mobile minta advice untuk activate international roaming semua ni. hahah lawak la sebab baru pertama kali kan.


Cara aktif kan international data roaming -  Hanya telefon customer service dan bagi tau nak aktive kan data roaming nanti ikut je arahan dan siap.


Kalau dah active kan tu kira settle la dan masa dah sampai negara tu baru on roaming tau. Jangan on awal-awal dan tanya aku kenapa sebab aku hanya on bila sampai Singapore. Kalau pengguna iphone boleh refer macam gambar dibawah.

Cara on roaming dekat handphone


1) Setting - Cellular -  Cellular data options - Roaming on


2) Setting - Carrier - pilih carrier operator mengikut destinasi sebagai contoh Singapore dan operator U Mobile dekat sana menggunakan StarHub so pilih StarHub atau selain StarHub boleh guna SGP05 atau 525-05, mana-mana yang dapat signal la. Jangan gatal pilih yang lain pula just follow je arahan. Refer balik table list operator 12 negara diatas.


3) Siap! hehehhe boleh online dengan gembira tapi ini untuk postpaid tau, untuk prepaid aku tak pasti la pula tapi apa pun tak salah kalau check dulu.



Next nak pergi Hong Kong kalau ada rezeki boleh la kita try free data roaming dekat sana pula. Jimat kan tak payah bazir beli simkad atau sewa wifi. hehehe. Pergi Indonesia dan Thailand dulu pun aku beli simcard data sebab tak check postpaid sendiri. Selalu orang cakap roamig mahal tu langsung tak peduli sekarang haaa mohon celik sikit. hahahahhahaha


Moga bermanfaat. Selain U Mobile pun mungkin korang boleh check dengan operator masing-masing. Pesanan ikhlas dari athirahassin.

Birthday Asyraf yang ke-3

Entry ni throwback birthday Asyraf yang ke-3, birthday dia yang sebenar 31 May 2014 tapi sebab kena bulan puasa dan kebetulan ada potluck sebelah family husband seminggu sebelum kita kira sekali jalan la. Birthday dia sebelum ni semua biasa-biasa asal ada kek dan makan-makan dekat kedai sepupu husband je. Kecil lagi kan tak faham erti birthday party tapi sejak masuk 2 tahun lebih dan dah pandai cakap ni, hari-hari duk nyanyi lagu birthday siap dia sendiri request nak belon, kek, topi dan yada yadaaaa (read etc). Pengaruh youtube dan upin ipin pun betul juga. Dia selalu tengok upin ipin birthday party tu so dia pun nak. hahahhaha









Since ni last minute plan so hari kejadian tu juga la pergi cari kedai yang ada jual segala accessories party ni. Paling dekat masa ni adalah kedai Caca Merba cawangan TSB Sg. Buloh. Asyraf nak belon topi segala kan dan nasib la dekat je kedai. Price segala boleh refer gambar. Aku tak pasti ni kategori murah ke mahal sebab tak pernah pergi beli belon helium ni sendiri. Biasa event dengan kawan-kawan pun orang lain tolong beli belon helium ni. Surprise birthday laki aku pun kirim member beli kan. hahaha




Kek pula beli je dekat kedai biasa, tak sempat nak tempah ke apa sebab bila dorang kata nak potluck terus terfikir celebrate sekali je la. Padahal sebelum tu aku dah berangan nak design kek super wing ke didi & friends ke kan tapi yes kita merancang je hahhaa. Tapi kedai kek sekarang macam-macam design kek ada. Yang menarik masa ni ada kek robocar poli. Antara kartun yang anak aku minat so okay apa. Terus beli je. Budak tak heran dah kek sedap ke tak yang dorang kisah design kartun tu je. hahhaha





Lepas dah buat birthday party ni dia dah tak sebut pasal bday yuyu (read birthday to you). Hahahah best juga buat birthday party ni. Okay la dia dah mula faham pasal celebration so bila kita buat dia memang ingat kalau tidak hari-hari la birthday dia. Semua kek dia jadi nak tiup lilin tapi lepas dah sambut ni okay dah. Budak kan suka mengikut ni. Upin Ipin buat apa pun dia nak tapi berpada-pada la kan. Janji anak happy, buat mana yang mampu je. Belon-belon yang bawah tu ayah teh dia tolong tiup kan banyak-banyak. Budak-budak pun ramai geng asyraf so seronok la dorang kan ada kek belon semua. hehe


Gambar bawah ni fresh from oven haaa,, hehehhe beza dulu dengan sekarang. Alhamdulilah membesar dengan sihat, moga berjaya dunia akhirat. aminnn mama love you baby!




Kalau tengok dulu rambut pun tak ada sekarang lebat bukan main.. Kulit pun putih melepak dan sekarang. haaa aku agak betul la orang dulu kata masa baby akan kontra bila dah besar sikit. Masa baby gelap besar cerah dan so on gitu. Wallahualam~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...