Soft Cooling Gel Pillow - KoolFever

Pertama kali nampak bantal Kool Fever terus termenung panjang aku sebab ingat jenis pakai buang macam cool fever biasa tu. Matilanak kalau bantal pakai buang. Hahaha Lama juga aku belek dan baca semua info dekat pek tu. 

Soft Cooling Gel Pillow

Dekat depan pek dah sedia highlight "Convenient & Reusable" so macam menarik sangat. Tak rugi pun beli sebab yang ni jenis non-freeze cushiony gel. Bentuknya fit dengan kepala dan leher bila tidur. Boleh guna berkali-kali tapi kena masuk dalam peti sejuk untuk sejukkan. Yang paling best letak dalam peti sejuk pun bantal ni tak membeku. 

Lagi satu ni bukan produk ubat-ubatan. Pepandai la korang handle sebab ni kira alternatif kalau demam atau tengah musim panas. 

Cara Penggunaan

1) sebelum guna kena simpan dalam peti sejuk semalaman lebih kurang 8jam untuk sejukkan 
2) balut bantal dengan towel sebelum guna takut direct sejuk sangat pula kan tapi bergantung pada suhu semasa 
3) kesan sejuk tu bertahan dalam 4-6jam bagi aku okay la kan untuk demam dan musim panas 


Anak aku demam sekarang so aku cuba la guna bantal ni selain jerlum dengan air. Tak basah kan baju dan bantal guna ni. Selesa pun ye aku tengok dia guna. Cuma awal-awal dia merengek sejuk tapi pandai-pandai la pujuk anak korang ye. Aku just share je sebab aku sendiri baru tau kewujudan pillow gel ni. Hahaha 

Melancong ke Korea - Day 4

Oleh disebabkan hari ketiga dah ter skip Namdaemun dengan Dongdaemun jangan ingat aku akan abaikan okay. So hari ke empat ni la aku aku pulun cover balik mana yang tak sempat sekali.

Itinerary Korea Day 4


 (itinerary day 4 - plan)

 (itinerary day 4 - actual)

Kalau tengok itinerary atas ni macam banyak beza kan plan dengan actual sebab yang plan tu aku main list je kawasan yang berdekatan untuk penuh kan itinerary. Kalau ikutkan Hongdae - Sinchon - Ewha Univ adalah satu kawasan je dan kalau mampu boleh jalan gitu. Banyak kedai hipster dan juga tempat drama korea. Guesthouse aku duduk tu macam tengah-tengah antara ke Hongdae dan Sinchon. Kalau tengok address guesthouse dekat sinchon-ro tapi train terdekat hongik gitu la lebih kurang. So aku ubah sikit iti tu selit mana tempat tak dapat cover semalam untuk pergi hari ni. Ikut route tempat juga la aku susun. heheheh

1) Ewha Womans University


Gambar bawah ni yang sebelah atas tu adalah pemandangan harian dari boa nak menuju ke jalan besar ke arah hongik station. Memang banyak kedai hipster juga tapi tak kan la setiap masa nak masuk coffee shop? hahaha sebelah kanan simpang tu starbuck tapi aku tak pernah masuk sepanjang kat sana. Terlalu banyak coffee shop yang lagi best so macam pandang gitu je lalu. hehehe..


Hari ke empat ni memang awal la kami keluar jalan. Cepat-cepat aku ready kan breakfast so dua hero tu siap terus makan je dan keluar. hahahahha Kalau nak tidur je baik duduk rumah pasang je aircond maximum pun sama macam Korea kan. Aku plan ke Ewha University dulu sebab paling dekat dan kawasan sini memang cantik. Kalau last sekali pergi takut dah gelap pula sampai sana tak dapat bergambar kan.


Ni jalan dari Ewha Univ station ke arah Ewha University, masa ni nampak ramai student rushing nak pergi kelas mungkin. Kemain laju dorang jalan kan. Area sini pun best gila shopping dari fashion, kosmetik dan juga souvenir. Murah dan cantik!!! hahahahhaha. Masa aku sampai ni kedai-kedai pun baru buka sebab awal kan kami sampai.



Bila sampai je pintu masuk university ni aku macam kagum kejap sebab cantik sangat design dia. Kalau masa cherry blossom mesti lagi lawa ni sebab walaupun tinggal ranting pun cantik. hehehhe..


Spot wajib bergambar bila masuk ewha womans university ni. Deka glass door tu macam bilik kuliah dorang je aku tengok. Futuristic sangat bangunan dorang ni. Awal pagi tak ramai orang sangat lagi so agak rilex la tapi kawasan lapang dan bertangga ni la anak aku nak lari-lari.. fuhhhh.. seram je tengok.




2) Namdaemun



Next kami terus gerak ke Namdaemun market. Macam chowkit dekat Malaysia la kira. Ada baju longgok murah-murah. Antara tempat jual souveir murah dekat sini laa.. Namdaemun juga terkenal dengan tempal jual brooch tapi tak tau kenapa aku tak minat. hahahha.. Aku lebih tertarik cari makanan je. Orang cakap strawberry dekat Korea sweet dan besar so aku nampak terus la aku beli kan.



Kami exit dekat dengan Gate 5 Namdaemun Market. Depan gate ni ada jual banyak buah-buah. Boleh pula sampai sini anak aku tantrum jenuh nak pujuk. Kawasan ni aku perhati memang majoriti orang tua. Dah nama pun market kan dan memang ramai gila orang dekat sini.


Actually aku banyak jumpa gerai odeng (fish cake) dengan tteokbokki (spicy rice cake) tapi tak confident nak cuba sebab banyak campur hotdog sampai la aku jumpa couple dari Malaysia tengah makan dekat satu kedai ni. Sekali tengok menu dia memang takde yang bercampur benda meragukan. Terus aku join makan. Aku ada tegur dan sembang juga dengan dorang. Dah banyak cucuk rupa nya dorang makan kat situ. hehehhe Aku pun terus confident join sekaki. Adehh nyesal pula update part ni masa tengah ganti puasa ni. Mana aku nak cari odeng dekat Malaysia.. wuwuwuwu cari yong taufu je la jap lagi.


Namdaemun ni kawasan dia luas gila siap ada peta untuk Namdaemun Market ni sahaja tapi tidak la aku nak tawaf semua sebab nya tak de apa nak shopping pun. Kami jumpa satu rombongan dari Malaysia, laki aku la sembang dengan dorang sebab aku busy dengan anak aku. Heyyyy biasa la bawa budak tengah nak membesar. Sabar kena lebih. Dorang tanya laki aku dah cover mana sebab dorang sebenar nya pergi dengan agen cuma haritu free and easy tu dorang singgah Namdaemun. Agen yang bawa dorang tu pergi tempat mahal dan tempat dorang pergi berbeza dengan kitorang. Kesian juga dengar. Lagi pun tu kira last day dorang dah.. fuhhhh.. kesian je dah la bayar mahal.


Kalau tanya aku nak pergi dengan agen atau ikut pakej boleh kalau korang jenis tak kisah dan follow saja. Jangan complain la lepas tu. Kalau korang kisah makesure korang study juga tempat mana best nak pergi then baru compare dengan pakej yang agen tu bagi. Kalau tak setuju cari agen lain kan senang. heheheh.. Bayar mahal makesure puas hati la kan.

3) Dongdaemun


Sampai area sini dah lunch time sebenar nya so apa lagi terus tuju kedai ikan bakar dongdaemun yang famous gila tu. Dah tak pandang kawasan keliling walaupun memang kawasan shopping sebab memang fokus cari kedai makan je dah lapar. Nak pergi tempat ikan bakar ni agak tricky sikit sebab tak biasa. Aku pusing ada la dekat 3 kali area situ. Mungkin expectation aku kedai tu macam besar ke atau nampak area restoran ke rupanya takkkk ye.. Kedai ikan bakar ni macam kawasan lorong kecil je.




Dari exit 8 Dongdaemun Station pusing kanan dan jalan je dekat kaki lima tu straight. Kalau refer gambar atas ni jalan dekat kaki lima dekat bangunan yang nampak ni. Gambar bawah ni kami dah seberang jalan tau sebab nak nampak view dia. Laluan tu akan jumpa JW Warriot Hotel kalau tak silap then bangunan sebelah dia macam bangunan jual fabric dan textile. Jalan je straight lagi dan sebelah kiri akan nampak pemandangan gambar macam bawah ni. Bangunan Pyoung Hwa clothing market sebelah kiri tau.





Ni rupa laluan dia. hehehhe jalan je straight sampai jumpa jalan macam gambar bawah ni dan pusing kanan masuk jalan ni. Lebih kurang lalu 2 bangunan sebelum jumpa simpang ni. Dekat simpang ni banyak kedai jual leather.


Masuk simpang kanan ni jalan sampai bumbung hijau tu dan masuk kiri. Kat sini memang banyak gerai makan dah. Dekat lorong kecil je. Macam mana tak berpusing cari sebab memang tersorok sikit kedai nya. Mungkin kawasan fabric taknak kain semua berbau makanan ke kan.


Bila masuk lorong tu dah boleh nampak dan bau orang bakar ikan kot. Memang satu deret ikan bakar je tapi kami pilih kedai pertama dari deretan tu siap ahjumma tu boleh cakap melayu sikit-sikit sebab ramai sangat Malaysian yang makan dekat situ. hehehhe..


Ahjumma kedai tu pakai baju purple dengan tukang bakar posing sekali. hehehhe memang baik layan kami ni ha yang tak biasa. Siap bagi tau patut order apa yang biasa Malaysian lain order. Dia pun sebut sotong pedas. hahahha


Kami order ikan bakar dan juga sotong pedas as recommended. Besar gila sotong dia dan banyak nya wehh makanan sebab korean food ni memang pakej dengan side dish. Strawberry tu yang beli dekat Namdaemun Market. Ya Allah lapar nya tengok makanan ni rasa nak beli tiket flight pergi Korea je sekarang.. wuwuwuwuuw..


Bila dapat makanan ni rasa berbaloi berpusing-pusing cari kedai. Kedai ni nampak kecil tapi 2 tingkat. Sebelah bawah ada kerusi meja dan sebelah atas style duduk bersila je. Kami duduk atas selesa sikit dengan asyraf. Dia nak main ke apa takpe. Tengok anak aku dah siap berdoa nak makan tapi mama dia nak bergambar juga lagi.. hahaha..


Lepas makan aku masuk la juga bangunan sebelah yang jual kain bagai tu. Dia punya comforter best gila weh. Kalau korang biasa tegok cerita korea yang set dorang tidur dekat lantai tu. Haa macam tu laa dan aku sempat la rasa-rasa kain dia.. Fuhhh kalau shopping tu memang terus balik bilik la sebab gila apa nak ngangkut set comforter tu. hahaha..


4) Dongdaemun Design Plaza (DDP) - Doota Mall

Asalnya nak kearah train station untuk ke DDP ni tapi bila google maps eh dekat gila so kami decide jalan je laa boleh tengok pemandangan. Seberang jalan dari area dongdaemun tu je. Kawasan DDP ni memang dikelilingi shopping mall besar-besar termasuk lah Doota Mall dan juga Lotte Mall.



Shopping mall memang aku tak masuk pun. Dari Dongdaemun nak ke DDP akan lalu Doota Mall ni dulu. Kawasan sini banyak bangunan je la. Skybus untuk seoul tour pun dekat dengan DDP.


Dongdaemun Design Plaza ni berbentuk macam UFO dan memang bangunan dia nampak futuristic sangat la. Nak ambil gambar nampak semua tu susah kecuali kalau korang masuk shopping mall dekat situ dan ambil gambar dari atas boleh la nampak tapi aku taknak masuk shopping mall. hahahah. Area sini aku share gambar je okay. Kalau malam cantik sebab ada LED rose garden dan kalau siang macam ni je la.









5) Yeouido Park - Hangang River


to be continue~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...