Muat turun app semak harga barang murah dan aduan penipuan

Kalau sesiapa kawan dengan aku dekat facebook mesti tau yang aku ni jenis suka share benda murah. Percutian bajet la, barang kelengkapan anak murah la, kedai murah la dan macam-macam lagi yang boleh jimat aku share. Adakah aku golongan cheapskate? hahahhaha Aku share untuk tolong orang ramai berjimat je. Dulu aku pernah share pasal app yang boleh compare harga murah kan dan kali ni pun aku nak share satu lagi aplikasi untuk tahu harga barang murah. Selagi boleh jimat kita jimat dan aplikasi ni adalah aplikasi dari pihak KPDNKK iaitu Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

Aplikasi Paparan Harga KPDNKK





Semua harga dalam aplikasi ni memang di kemas kini setiap hari. Boleh log masuk pengguna am untuk semak harga barang yang ingin dibeli. Sebagai contoh aku nak cari susu Asyraf dan nak lebih tepat kena masukan carian berpandukan lokasi seperti dibawah.




Aplikasi ini akan mengeluarkan paparan harga di kawasan berdekatan kita, macam aku duduk dekat area shah alam maka aku search tempat mana yang murah untuk susu Asyraf. Ada beberapa list harga macam gambar bawah ni. Boleh terus ke situ la. Bagi aku aplikasi ni mudah sebab senang untuk kita bajet perbelanjaan bulanan. Susu dan pampers anak adalah perkara yang agak besar sebab bukan 1 atau 2 pek je dia minum. Memang lebih so sebelum aku nak shopping mesti aku survey dulu dekat mana jual susu murah dan terus je kesana. hahahha. Boleh terus borong dan jimat.



Minggu depan gaji kan bagi pekerja swasta macam aku dan masa tu la nak kena mula buat kira-kira untuk beli barang keperluan. So aku harap aplikasi ni dapat bantu korang untuk berjimat. Oh yaa buka saja barang anak tau. Ada pelbagai pilihan lain sperti barangan segar, barangan kering dan lain-lain. Semua keperluan asas la kira. Sebelum korang nak shopping tu boleh survey dulu harga guna aplikasi paparan harga ni dulu.



Kalau korang perasan screen shot aku dekat atas ni ada nama Nur Athirah, itu sebab aku log masuk friend of KPDNKK, maklumat aku dah ada dalam sistem mereka. hahahha contoh gambar ayam dekat bawah ni aku log masuk pengguna am pun boleh juga untuk tengok harga tapi nama aku tak keluar la. 




Aku cuba semak harga terkini ayam untuk hari ni. Nampak tu Econsave Kota Kemuning S31 jual murah gila ayam. Kalau orang berniaga ni untung la. Boleh borong banyak-banyak.


Cara download Aplikasi Paparan Harga





App Paparan Harga ios
https://itunes.apple.com/my/app/paparan-harga/id1249619299?mt=8


App Paparan Harga android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.opensoft.paparanhargaandroidv2


Best kan zaman sekarang, semua nya dihujung jari. Bukan setakat aplikasi paparan harga saja tau. Tadi aku cakap app paparan harga aku log masuk tu as friend of KPDNKK (FOK) kan. Ni aku share cara nak download dan daftar sebagai FOK.


Aplikasi Friends of KPDNKK


 

Boleh download dekat link dibawah,


App Friends of KPDNKK ios
https://itunes.apple.com/my/app/friends-of-kpdnkk/id1231336846?mt=8


App Friends of KPDNKK android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kpdnkk.fokv2


Actually ni kan kad maya tau, kalau dulu ada kad dimana bila pergi kedai rakan dagang KPDNKK kita dapat diskaun belian tapi sekarang tak perlu bawa kad. Hanya tunjuk je app ni. Nampak tu nama aku as pengguna 1 Malaysia. haaa kau. hahhahahaha mudah tak perlu kembungkan wallet atau purse dengan kad banyak-banyak.




Aplikasi Ez ADU KPDNKK


Aplikasi ini sefaham aku untuk kita buat aduan jika harga barang tidak munasabah. Ini aku rasa paling penting sebagai pengguna agar tidak tertipu. Kalau korang rasa korang beli barang tu melampau mahal. Mudah je ambil gambar dan buat aduan menggunkan aplikasi ini. Tak perlu pergi ke pejabat aduan ke apa. Boleh download dekat link app dibawah.



App Ez ADU KPDNKK ios
https://itunes.apple.com/my/app/ez-adu-kpdnkk/id1012529241?mt=8


App Ez ADU KPDNKK android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kpdnkk.ezaduforandroid


KPDNKK mewujudkan ketiga-tiga aplikasi ni untuk memudahkan kita sebagai pengguna agar tidak terbeban dengan kos barang dan sara hidup. Fuh skema ayat aku tapi kalau duduk tengah bandar dengan gaji biasa tu. Perit wehhhh. Kalau duduk kampung ada juga tanah untuk berbudi. Serai ke lengkuas ke boleh tanam. Serai pun mahal kot. fuhhhh peluh aku taip kalau sembang pasal harga barang ni. huhuh Bawa RM50 untuk beli barang dapur dapat apa sangat. huhuhu. Moga apps ni boleh tolong korang mula berjimat. Kira aku dah share awal kan ni? hahahha Aku dah download ketiga-tiga app ni. hehhe




Ubat cacing untuk kanak-kanak

Entry ni untuk aku punya rekod sendiri. Bila last aku bagi anak aku ubat cacing. Kalau suruh kira sebenar nya ni baru kali kedua aku nak bagi anak aku ubat cacing. Teruk pula rasa. Last aku bagi ubat cacing masa dia 2 tahun kalau tak silap. Itu la pertama dan terakhir aku bagi ubat cacing sebab lepas bagi ubat cacing masa tu dia muntah cirit birit demam. Mungkin kebetulan sebab kalau ikutkan tak akan ada kesan sampingan tapi sebab aku yang cuak lebih terus rasa macam salah bagi ke apa. hahahha. Sejak tu aku macam dah lupa tentang kepentingan ubat cacing untuk kanak-kanak. Ubat cacing ni seeloknya di beri 6 bulan hingga setahun sekali. Boleh rujuk blog Dr Zubaidi.



Rekod ubat cacing Asyraf 21/9/2017 iaitu hari ni kali kedua bagi ubat cacing, umur 3 tahun 4 bulan la lebih kurang. 


Ubat Cacing - NOXWORM


Ubat cacing boleh dibeli di farmasi, hanya bagitau umur anak nanti orang dekat farmasi tu akan terangkan. Oh ya ubat cacing bukan untuk kanak-kanak sahaja tapi orang dewasa pun elok makan ubat cacing. hahha aku pernah baca post orang dewasa makan ubat cacing. Hasil dia kebabom sangat sampai aku sendiri geli baca komen. Ingat budak je diserang cacing. Kita ni pemakanan tak tentu lagi la, entah-entah cacing berkampung haaa dalam usus. hahahha. Kalau tak silap orang mengandung je tak boleh makan ubat cacing. Nanti korang tanya la pegawai farmasi tu ye, jangan malu-malu.



Dekat farmasi ada 2 jenis ubat cecair, nak tablet ke nak jenis cecair. Lama aku termenung situ sebab aku tak tau nak beli tablet macam gula-gula tu ke yang cecair sebab anak aku tak makan gula-gula, kang jenuh paksa dia telan tablet tu. Umur 2 tahun ke atas kena makan 2 biji, lagi laaa jenuh. Kalau dia suka tak apa tapi kalau tak suka? Flavor ada banyak jenis, coklat, strawberry, pisang, vanilla. Brand ubat cacing pun ada beberapa jenis tapi masa aku pergi tinggal brand ni je, katanya sama je so aku beli je la. Aku pilih perasa coklat dan jenis cecair.





Balik dah risau takut dia tak nak makan sebab umur dia kena habiskan sebotol ni. Hari tu dia sakit perut, kembung tegang perut sampai pernah bawa klinik tapi doktor tak cakap apa sangat sebab perut angin dia tak berak dan tak kentut dan dia masih aktif seperti biasa. Nak kata keracunan dia tak makan sangat siang tu. Lepas tu aku teringat dah lama tak bagi ubat cacing. Maybe sebab dia ingat masa dia kembung perut tu dia sendiri serik kot. Bila cakap kena makan ubat cacing taknak bagi sakit perut dia laju je nak siap duduk bersila depan aku. Fuh legaaa dia boleh habiskan ubat ni. Sedap weh rasa macam aiskrim coklat. Aku rasa sikit. hahahhaha



Siapa yang lupa bagi anak ubat cacing tu boleh la pergi cari. Ubat ni RM8.50 untuk cecair dan kalau tablet RM8 untuk 2 biji. Ni harga dekat farmasi area rumah aku la.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...